3 x waarom je Kroatische wijn wilt drinken.

3 x waarom je Kroatische wijn wilt drinken.

Kroatische wijn is enorm in opkomst. Toprestaurants in bijvoorbeeld New York, Japan en Korea zijn al jaren gek op de wijnen uit dit prachtige land. Maar ook hier zijn wijnliefhebbers, topsommeliers en wijnschrijvers al langer overtuigd van de kwaliteit van Kroatische wijn. 

Met o.a. het in het leven roepen van een echte wijnambassadeur, vorig jaar Sabas Joosten (sommelier bij de Librije) en dit jaar Betty Koster (“wijn en kaas koningin”), blijft er voldoende aandacht voor Kroatische wijnen. 

Een van de grootste kranten van Kroatië, de Slobodna Dalmacia wijdde zelfs een volledige pagina aan het feit dat een wijn van het Dalmatische eiland Hvar geschonken werd in de Librije.

Maar wat maakt Kroatië een interessant wijnland?

1. Zeer rijke wijngeschiedenis. 

Kroatië is vooral erg bekend en geliefd als vakantieland. Het land grenst aan Bosnië, Herzegovina, Hongarije, Montenegro, Servië en Slovenië en deelt de Adriatische zee grens met Italië. Kroatische wijnen waren tot voor kort bij de meeste wijndrinkers misschien nog wat minder bekend... Wat jij misschien ook niet weet, is dat Kroatië een van de oudste wijngebieden ter wereld is! De wijnbouw in het huidige Kroatië bestond namelijk al honderden jaren voor de opkomst van het Romeinse Rijk. De wijnen waren geliefd bij de Romeinse keizers. Wanneer was dat eigenlijk? Een rijke geschiedenis dus, en wat ons betreft een mooie toekomst. 


2. Uniek en prachtig in zijn diversiteit.

Als relatief klein land met zo'n 4 miljoen inwoners beschikt Kroatië over een enorme diversiteit aan gebieden, druiven en wijnen. De wijngebieden in Kroatië zijn verdeeld in twee zones die klimatologisch aanzienlijk verschillen; de Kroatische binnenlanden (Kontinetalna) en de Adriatische kuststrook (Primorska). Veel druiven groeien op de rotsige bergen aan de kust en op de eilanden. Continentaal Kroatië beslaat de binnenlanden van het Donaudal tot aan de hoofdstad Zagreb. 

De Kroatische kuststreek is een lange smalle strook langs de Adriatische Zee, die zich uitstrekt van Istrië tot Dubrovnik met inbegrip van de talrijke eilanden. De grond bevat vooral kalk, zand en, de voor wijnstokken vruchtbare terra rossa (rode aarde). In het zuiden aan de Dalmatische kust verschilt de wijnbouw ook aanzienlijk met die in het noorden. Hier meer kleinschaligheid en familiebedrijven. Veruit de bekendste druif is de pošip.

Het grote aantal inheemse druivensoorten zorgt ervoor dat je nieuwe geuren en smaken zult ervaren. Nog niet zo heel lang geleden is bekend gemaakt dat in Kroatië de wieg stond van de Zinfandel en de Primitivo druif. De meest voorkomende blauwe wijndruif in Kroatië: plavac mali is naaste familie van de zinfandel . Overigens is dat geen gemakkelijke en toegankelijke druif. Meestal goed voor krachtige wijnen met zeer aanwezige zuren en tannine. Jong komen ze nog wel eens wat hard en onvriendelijk over. Goed bij eten of laten liggen is ons advies, en anders kiezen voor wat oudere jaargangen. Een andere Kroatische druif, de Tribidrag, is vrijwel identiek aan, en de voorloper van, de Zinfandel en Primitivo. 

Blauwe druivensoorten die je ook tegen kunt komen zijn merlot, plavina, blaufrãnkisch (Frankovka), babic, teran en cabernet sauvignon. Ben je meer van de witte wijn dan zijn deze vaak gemaakt van welschriesling, malvasier, trbjan, rheinriesling, chardonnay, kujundzuša, maraština, pošip, furmint, zlahtina en traminer. 


De lezers van de Amerikaanse krant USA TODAY hebben Kroatië al eens verkozen tot een van de mooiste wijnregio’s in de wereld. Hierbij eindigde Kroatië zelf hoger dan de veel beroemdere wijnregio’s als Bordeaux, Toscane, Oregon of Napa Valley. Alleen al de prachtige schoonheid van de Kroatische wijngebieden is een prima reden om naar Kroatië op vakantie te gaan.

3. Goed hout, houdt goed

Als we kijken naar de productie van wijnvaten dan is behalve Frankrijk ,ook Kroatië een belangrijke leverancier van eikenhout. Vooral afkomstig uit Slavonië. Slavonië ligt in het midden van continentaal Kroatië. Dit eikenhout wordt dan ook meestal gebruikt als de wijnen worden opgevoed op vat. Dat wil niet zeggen dat er geen Franse barriques worden gebruikt. Het is echter uitzonderlijk, want ook het Slavonisch eikenhout heeft net als het Franse en Amerikaanse eiken een uitzonderlijk karakter.

Laat je dus eens verrassen door de wijnen van dit heerlijke wijnland en neem de proef op de som. 


En wat staat er op het etiket?
Bijelo vino = Witte wijn
Pjenusavo vino = Mousserende wijn
Crno vino (op oude flessen) = Rode wijn
Crveno vino = Rode wijn
Cuveno vino = geselecteerde wijn
Desertno vino = Dessertwijn

Geografsko porijeklo = Geografische herkomst.

Nieuwsgierig? We gaan in September 2018 (datum volgt nog) met onze Proefclub, 10 wijnen uit Kroatië selecteren voor in de winkel. Zin om mee te doen? Stuur een mail naar info@amazinggrapes.nl


Op jullie gezondheid: Živjeli
Terug