7 waanzinnige (maar ware) weetjes over witte port

7 waanzinnige (maar ware) weetjes over witte port

1. Wat is witte port?

Witte port komt net als rode Port uit de Douro regio in Portugal en moet voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen. Uiteraard is witte port ook een versterkte wijn.

Net als bij andere soorten port wordt witte port gemaakt van een combinatie van inheemse Portugese druivenrassen. In het geval van witte port zijn dit puur witte druivenrassen. Druivenrassen die hiervoor worden gebruikt zijn alleen misschien wat minder bekend. 

Gebruikt worden o.a. arinto, códega, malvasia fina, gouveio, Esgana Cão, Folgasão, rabigato en verdelho.

2. Is witte Port altijd zoet?

Hoewel port vaak als zoete drank wordt gezien, bestaat er ook droge witte port. Fonseca bijvoorbeeld maakt onder de naam Siroco een zeer mooie droge port. Afhankelijk van op welk moment van de gisting de suikers zijn toegevoegd, is een witte port (extra) droog, of (heel) zoet. Toch is een droge port nog lang niet hetzelfde als een droge witte wijn; eigenlijk is de droogste port nog aan de medium kant, als je het met wijn vergelijkt!

De zoete versie kennen we als de traditionele witte port en is rijk van smaak. De meest zoete variant wordt lágrima genoemd en betekent tranen in het Portugees. Het suikergehalte kan hierin wel 136 gram per liter bedragen.

3. Wat is de beste witte port?

Er bestaan ook witte portwijnen van een oogstjaar (Colheita) en blends van 10 tot zelfs 40 jaar oud. Deze hebben langer op (kleinere) houten vaten gelegen en zijn daardoor donkerder van kleur en complexer van smaak. Kenmerkend zijn de indrukken van noten amandel, vijgen, honing, toffee en karamel die op de voorgrond staan.

Colheita moet minimaal 7 jaar worden gerijpt voordat het mag worden gebotteld. Op de fles staat zowel het oogstjaar als het jaar van botteling vermeld.

4. Hoe drink je witte port?

Witte port drink je gekoeld of “on the rocks”. Heerlijk als aperitief of op een zomerse dag. De Portugezen doen het ook!

5. Hoe drink je witte port nog meer?

Gemixt doet een witte port het ook heel goed. Wat dacht je van een Port-Tonic of Port met Ginger Ale (helft ginger ale, helft witte port, takje rozemarijn, schijfje gember, citroen en ijs)


6. Hoe lang kun je witte port bewaren?

Eenvoudige, voordelige witte port ontwikkelt zich niet meer na botteling, en is niet bedoeld om heel lang te bewaren, maar om op te drinken. Goed opgeslagen kan een witte port natuurlijk best wel even mee. Binnen 3 jaar is ons advies. Eenmaal geopend blijft een witte port in de koelkast nog zeker een maandje fris.

7. Wat is volgens ons de beste witte port?

Ramos Pinto maakt met de Adriano Reserva White en met de Lagrima heerlijke witte port.

Kijk voor: De 10 beste portwijnen in ons assortiment. 

Heb jij nog aanvullingen of suggesties? We horen het graag.


Terug