Hoe lang kun je wijn en port eigenlijk bewaren?

Hoe lang kun je wijn en port eigenlijk bewaren?

Om met een geruststellende gedachte te beginnen: je wordt nooit ziek van oude of te lang openstaande wijnen.

De houdbaarheid van wijn?

Hierbij maken we een allereerst een verdeling naar type wijn.

a. Voordelige en eenvoudige witte wijnen:

Dit zijn frisse en vooral fruitige wijnen die al dan niet je glas uit springen. Veel aroma, fruit en prettig fris. Naarmate je deze wijnen langer laat liggen, wordt het frisse karakter minder. En dat is juist waarom we deze wijnen zo prettig en toegankelijk vinden. Een voorbeeld binnen ons assortiment is: de Chenin Blanc van Alvi's Drift. Ons bewaaradvies bij deze wijnen is 1-3 jaar.

b. Bijzondere witte wijnen: deze zijn langer houdbaar en de ontwikkeling zorgt, naarmate de tijd vordert, voor een extra verdieping in de wijn. Meer complexiteit en een andere geursamenstelling en smaak. Een mooi voorbeeld binnen ons assortiment: Riesling van Trimbach Ons bewaaradvies bij deze wijnen is 3-5 jaar

c. Rose: Deels afhankelijk van de methode van rosé maken (zie ook ons blog over Provence rosé). Vaak wel binnen 1-2 jaar drinken. Hiervoor geldt hetzelfde als voor eenvoudige witte wijnen. De wijn ontwikkelt zich niet naar een mooiere wijn. 

d. Eenvoudig rood: hiervoor kunnen we hetzelfde als bij de voordelige witte wijnen opmerken. De wijnen zijn vaak eenvoudig, “eendimensionaal”, en niet gemaakt om heel lang bewaard te worden. Voorbeelden hiervan is: Pinot Noir van Bergdolt

e. Volwassen rood: deze wijnen vragen om geduld en een bewuste manier van bewaren. Vaak op jonge leeftijd nog wat gesloten en voorzien van stevige tannine. Het potentieel wordt grotendeels bepaald door de druif, het oogstjaar, de vinificatie, gebied van herkomst en opslag. 

Een mooi voorbeeld hiervan is: Barolo van Abonna. Je persoonlijke voorkeur en smaak bepaalt echter het moment.

Heb je geen kelder, wijnklimaat- of wijnbewaarkast?  Je hebt vast een andere ruimte die aan de volgende voorwaarden voldoet:

  1. Een ruimte waar het ongeveer 12 graden is
  2. Temperatuur is constant. Bij schommelingen van 5 graden kan de kurk al krimpen of uitzetten.
  3. Een donkere, goed geventileerde ruimte. 
  4. De fles moet plat kunnen liggen, zodat de kurk in direct contact blijft met de wijn

Hoe snel moeten we drinken als wijn is geopend?

Over het algemeen is een fles wijn die zojuist is geopend zo’n 2-4 dagen prima te drinken. Een beetje afhankelijk van de hoeveelheid die eruit is, en hoe de wijn wordt bewaard. En…een fles rode wijn kun je prima bewaren in de koelkast. Zoals gezegd, ziek worden we niet, maar door het openen verliest de wijn zijn frisheid en verdwijnt zeer snel het fruitige karakter. Dat geldt voor rode wijn, rosé en witte wijn.

Hulpmiddelen beschikbaar?:

We kunnen een geopende fles wijn wat langer in conditie houden door hulpmiddelen zoals de vacuümpomp of de Coravin: hierbij wordt er door de kurk heen, wat wijn uit de fles gehaald. Door het gas wat in de fles komt is de wijn nog maanden houdbaar. Heel interessant voor bijvoorbeeld duurdere, exclusieve en grote wijnen, die nu niet geopend hoeven te worden en binnen een paar dagen opgedronken moeten zijn. 

Voor de horeca zijn er meerdere bewaarsystemen beschikbaar die er zo voor zorgen dat wij verschillende wijnen per glas kunnen bestellen.

En de Bag in Box dan?

De populariteit van BiB wijnen in Nederland is in tegenstelling tot andere landen (Frankrijk, Scandinavië) nog niet zo groot. Mijn verwachting is dat hier wel eens snel verandering in kan gaan komen. Er zijn inmiddels meer, betere en ook beter uitziende, in BiB verpakte wijnen verkrijgbaar. Grote merken blijven niet achter en zien hier duidelijk een kans. Voordeel is dat de wijnen langer geopend goed blijven. Zonder smaakverlies gemakkelijk 3-4 weken.

3. Hoe zit dat met het bewaren van Port?

Port kan langer worden bewaard, zowel een gesloten als een geopende fles. Door het hogere alcohol- en suikergehalte van Port bederft deze minder snel. Een dichte fles kan, afhankelijk van het type, langere tijd bewaard worden. Dat wil niet zeggen dat de port zich altijd ontwikkeld. Bij bijvoorbeeld een Vintage Port is dit juist wel de bedoeling. Eenmaal geopende “Ruby stijl” portwijnen zoals een Ruby, LBV en Vintage port kunnen gemakkelijk twee weken tot drie weken open staan, terwijl een “Tawny stijl” port, zoals bijvoorbeeld een 10 of 20 jaar oude Tawny of een Colheita ,2-4 maanden open kan blijven. De laatste categorie heeft al een langere houtrijping gehad en is hierdoor meer in contact geweest met zuurstof. Eenmaal geopend zullen deze minder snel oxideren. Kijk hier voor de lekkerste port in ons assortiment.Terug