Port en kaas, gaat dat nu wel of niet samen?

Port en kaas, gaat dat nu wel of niet samen?

Port en kaas: gaat dat nu wel of niet samen? 

De meningen verschillen enorm. “De port moet van tafel bij het kaasplankje” aldus kaasmeester René Koelman. "Kaas moet vooral elegant en verfrissend blijven".

Waarom is Port &Kaas geen goed huwelijk?

Port is complex en vooral zoet (vaak 100 a 110 gram restsuiker per liter) . De ca. 20% alcohol benadrukt de smaak van dit zoet nog eens. 

Ruby ports (ruby, vintage port en late bottled vintage) hebben vaak wat lichte tannines, terwijl de Tawny ports (tawny en colheita) een wat zachter mondgevoel hebben. Door deze kenmerken kunnen we al een paar kazen afschrijven. De zeer romige bijvoorbeeld, zoals rijpe boerenbrie en Epoisses. De Port gaat hierbij vooral bitter en stroef smaken.

De volgende uitdaging: Port heeft veel smaak. Een kaas met minder of weinig smaak gaat deze wedstrijd niet winnen. De port overheerst, en de kaas “verdwijnt”. Voorbeelden van kazen die zullen worden overdonderd zijn: geitenkazen en kazen die kort of niet gerijpt zijn. Zonde van de kaas.

Wanneer past het dan wel?

Port met Stilton is een klassieker en past meestal nog steeds. Allereerst de pittige structuur, die aansluit op het pittige van de alcohol in de Port. Dan de hoeveelheid smaak, die is ongeveer gelijk, en beide zijn erg rijp van smaak. Kortom in de mond klopt dit grotendeels.

Oudere, zachtere Ports doen het beter met Stilton dan jongere Ports. Veel blauwaderkaas kan goed worden gecombineerd worden met Port. Goudse/Edamse kaastypen met voldoende rijping doen het ook goed, als ze voldoende smaak hebben, net als harde, gerijpte schapenkazen.

 

En wat kan er nog meer?

Probeer de Tawny port eens met een wat jongere, sterkere en hardere kaas: Edammer, Cantal, Gruyère, Emmentaler, Morbier en Tomme. Probeer een Ruby port eens met een zachte kaas met toch een stevige smaak, zoals Brie en Port Salut.  

Wat drinken we bij de andere kazen?

Wijn. Bijvoorbeeld bij romige kazen past een witte wijn met een licht zoetje. Kazen met wat minder smaak moeten op zoek naar wijnen die qua smaakgehalte overeenkomen. Dus jonge geitenkazen met een glas Chablis, en jonge Goudse met een lichte, fruitige rode wijn.

Mocht je er niet goed uitkomen, vraag dan de kaaswinkel eens om advies. 

Klik hier https://www.amazinggrapes.nl/port/89/45/ voor ons assortiment met volgens ons de beste port.

We verzorgen graag Port proeverijen. Vanaf 6 personen komen we graag bij je thuis met 8 verschillende Ports. Bijpassende kazen kunnen we meenemen. Interesse: mail dan naar info@amazinggrapes.nl

Terug