Filter producten

Filters
Prijs
Druif
Aanbieding
Past goed bij
Smaakprofiel
Biologisch
Land
Weergave
Sorteren op
Fonseca Bin 27 Finest Reserve
€ 17,95

Fonseca Bin 27 Finest Reserve

Bekroond met: 94 punten in de Wine Enthusiast

Kies voor dit visitekaartje en succesverhaal van Fonseca. Deze Bin 27 is afkomstig van drie top wijngaarden in de Douro. Nummer 27 refereert aan het vatnummer waarin deze wijn is gerijpt. Een echte ruby stijl port: vol en veel fruit in de smaak. Zo komen we overduidelijk kersen en pruimen tegen, verweven met noten en specerijen. Perfecte match met chocolade of bijvoorbeeld cheddar kaas.

Fonseca LBV Port
€ 18,95

Fonseca LBV Port

De perfecte afsluiting van elke maaltijd. Stevig, vol aroma’s van donkere chocolade, zwart fruit en zoethout. In de mond is de port stevig met nuances van bittere chocolade en bosbessen. Heerlijk vol en sappig van smaak, met zachte tannines. Uit een groot wijnglas drinken en decanteren is aan te raden. Kan bij een mooie Stilton of Roquefort kaas.

Fonseca Ruby Port
€ 11,95

Fonseca Ruby Port

"instap" ruby port van de ruby specialist: Fonseca. De kleur is robijnrood en heeft een klassieke neus van donker fruit en krenten. Stevige, volle port met veel body. Krachtige fruitaroma’s met een lange volle afdronk.

Fonseca Special Tawny
€ 11,95

Fonseca Special Tawny

Verleidelijke neus met aroma's van pruimen, abrikozen en een lichte kruidigheid. Rijk in de mond en mooi in balans.

Fonseca 10YO Tawny
€ 26,95

Fonseca 10YO Tawny

Deze 10 jaar oude Tawny Port van Fonseca is een prachtige combinatie van rijpe, zachte fruittonen, en de "tawny" nootachtige tonen. Stevig van structuur. In de finale, die lang is, een mooie grip van de aanwezige tannine en met voldoende frisheid. Licht gekoeld serveren

Port kun je grofweg onderverdelen in twee hoofdgroepen:

1. Port die snel wordt gebotteld en zich verder ontwikkeld op de fles: Vintage port
2. Port die voor kortere of langere tijd rijpt op hout: Ruby, Tawny, oude Tawny etc. 

 

Wat zijn de verschillende stijlen Port?

1. Ruby Port

De meest bekende port is Ruby Port, vaak paars/rood van kleur, met een intense geur en heerlijke fruitige smaak die nijgt naar kersen en zwarte bessen. De meest eenvoudige Ruby port is een blend van meerdere oogstjaren en druiven, en wordt meestal zo’n 3 jaar opgeslagen. In stalen tanks of grotere houten vaten waardoor de smaak fis fruitig blijft. 

2. Tawny Port 

Tawny port is een bruinige (= tawny) port die meer invloed van de houten vaten meekrijgt. Ook hier beginnen de meest eenvoudige tawny ports met zo’n 3-5 jaar houtrijping. Echt bijzonder wordt het bij een Tawny Port die 10 jaar of langer op hout heeft gelegen. De port is licht van kleur, zachter in de mond en krijgt meer de smaak van noten of gedroogd fruit.

Een aparte categorie is de Colheita Port. Dit is een Tawny port van één oogstjaar die minimaal 8 jaar op houten vaten heeft gerijpt. 

 

3. Vintage Port

De Vintage Port wordt alleen in exceptionele jaren gemaakt van de beste druiven, en bij de tophuizen vaak alleen de druiven van de eigen wijngaarden. Deze port wordt na twee jaar op fles gebracht en zal zich nog tientallen jaren blijven ontwikkelen. Een goede Vintage Port is zeldzaam, vraagt geduld en kost meer. In een oudere Vintage Port kan droesem zitten. Dus voorzichtig decanteren! De smaak is vaak geconcentreerd, krachtig en qua kleur is deze diep, donker paars, bijna zwart.

4. Witte Port

Witte Port wordt gemaakt van witte druiven. De witte port moet minimaal 3 jaar op vat liggen om te rijpen. Witte port is frisser en heeft smaken van exotisch fruit en wordt ook steeds meer in Cocktails gebruikt als vervanger voor rum, tequila of andere sterke dranken. In onze selectie vind je een droge witte port.

Moet je Port decanteren?

De Tawny ports en de (gefilterde) Ruby ports hoeven dat niet. Die zijn klaar om gedronken te worden.

Vintage Ports liggen daarentegen maar twee jaar op hout en gaan dan op fles. Er zal zich depot gaan vormen in de fles. Die moeten dus wel gedecanteerd worden