Filter producten

Filters
Prijs
Weergave
Sorteren op
Er zijn geen producten aanwezig in deze categorie.

Port kun je grofweg onderverdelen in twee hoofdgroepen:

1. Port die snel wordt gebotteld en zich verder ontwikkeld op de fles: Vintage port
2. Port die voor kortere of langere tijd rijpt op hout: Ruby, Tawny, oude Tawny etc. 

 

Wat zijn de verschillende stijlen Port?

1. Ruby Port

De meest bekende port is Ruby Port, vaak paars/rood van kleur, met een intense geur en heerlijke fruitige smaak die nijgt naar kersen en zwarte bessen. De meest eenvoudige Ruby port is een blend van meerdere oogstjaren en druiven, en wordt meestal zo’n 3 jaar opgeslagen. In stalen tanks of grotere houten vaten waardoor de smaak fis fruitig blijft. 

2. Tawny Port 

Tawny port is een bruinige (= tawny) port die meer invloed van de houten vaten meekrijgt. Ook hier beginnen de meest eenvoudige tawny ports met zo’n 3-5 jaar houtrijping. Echt bijzonder wordt het bij een Tawny Port die 10 jaar of langer op hout heeft gelegen. De port is licht van kleur, zachter in de mond en krijgt meer de smaak van noten of gedroogd fruit.

Een aparte categorie is de Colheita Port. Dit is een Tawny port van één oogstjaar die minimaal 8 jaar op houten vaten heeft gerijpt. 

 

3. Vintage Port

De Vintage Port wordt alleen in exceptionele jaren gemaakt van de beste druiven, en bij de tophuizen vaak alleen de druiven van de eigen wijngaarden. Deze port wordt na twee jaar op fles gebracht en zal zich nog tientallen jaren blijven ontwikkelen. Een goede Vintage Port is zeldzaam, vraagt geduld en kost meer. In een oudere Vintage Port kan droesem zitten. Dus voorzichtig decanteren! De smaak is vaak geconcentreerd, krachtig en qua kleur is deze diep, donker paars, bijna zwart.

4. Witte Port

Witte Port wordt gemaakt van witte druiven. De witte port moet minimaal 3 jaar op vat liggen om te rijpen. Witte port is frisser en heeft smaken van exotisch fruit en wordt ook steeds meer in Cocktails gebruikt als vervanger voor rum, tequila of andere sterke dranken. In onze selectie vind je een droge witte port.

Moet je Port decanteren?

De Tawny ports en de (gefilterde) Ruby ports hoeven dat niet. Die zijn klaar om gedronken te worden.

Vintage Ports liggen daarentegen maar twee jaar op hout en gaan dan op fles. Er zal zich depot gaan vormen in de fles. Die moeten dus wel gedecanteerd worden