Uitgelicht: Alvi's Drift uit Zuid-Afrika

Uitgelicht: Alvi's Drift uit Zuid-Afrika

Maandag 8 Oktober jl. was er een boeiende masterclass van wijnhuis Alvi’s Drift uit Zuid-Afrika. Voor mij een uitgelezen mogelijkheid om nog beter kennis te kunnen maken met de familie en de heerlijke wijnen die er worden gemaakt. De wijnen van Alvi's Drift die wij in onze winkel verkopen vind je hier: https://www.amazinggrapes.nl/wijnhuizen/alvis-drift/150/70/

Korte introductie met wijnhuis Alvi’s Drift.

De Alvi die nu samen met zijn vrouw Junel aan het roer staat is de derde generatie. Alvi is de afkorting van Albertus Viljoen, de officiële voornaam en eigenaar van wijnhuis Alvi’s Drift. Het wijnhuis is in 1928 begonnen. Alvi van de Merwe, herenboer in Worcester, bouwde in 1928 een Drift (Afrikaans voor lage brug) om beter toegang te krijgen tot twee stukken van zijn grond, gelegen aan beide zijden van de Breede Rivier. 

Door de lokale bevolking werd dit al snel Alvi’s Drift genoemd. 

Deze naam is door Alvi “geadopteerd” en wordt sinds 2004 als een eerbetoon aan opa Alvi gebruikt. Geen bulk meer, maar met de intentie en overtuiging om onder deze eigen naam alleen nog maar kwaliteit te willen maken. 

En met resultaat! De eerste wijn die werd gemaakt, een Chardonnay, wint direct al een gouden medaille. In 2006 winnen de rode blend: Drift Fusion en de Chenin Blanc gouden medailles op het meest prestigieuze wijnconcours van Zuid-Afrika. De wijnen worden alleen gemaakt van druiven uit eigen wijngaarden.

Op dit moment is er zo’n 420 hectare aangeplant met druiven. Hiermee is Alvi’s Drift het grootste familie-wijnhuis van Zuid-Afrika. Het boerenbedrijf bestaat verder uit koeien, kippen en boomgaarden met citrus- en perzikbomen. Johan, de broer van Alvi, is verantwoordelijk voor dit gedeelte van het bedrijf. De wijngaarden liggen verspreid over een aantal verschillende terroirs, in de Breede Rivier Vallei, in het district Worcester. Worcester ligt wat meer naar landinwaarts. 

De afwisseling hier in temperatuur: overdag warm en ’s nachts koel, draagt in grote mate bij aan de kwaliteit van de druiven. Verder kan er water vanuit de Breede Rivier worden gebruikt om de wijngaarden te irrigeren, mocht dat nodig zijn.

Alvi en Brunel benadrukten verder dat het er een stuk minder toeristisch is dan in bijvoorbeeld Stellenbosch. Maar we zijn altijd van harte welkom.

Kortom, een mooi wijnbedrijf met prachtige wijnen die ook internationaal volop waardering en onderscheidingen ontvangen.

De zo populaire Signature wijnen in Nederland: Signature Chenin Blanc, Viognier, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinotage en Shiraz zijn bij de proeverij buiten beschouwing gelaten. 

De Signature Chenin Blanc van Alvi’s Drift is deze zomer nog wel verkozen tot de nummer 1 in het wijnconcours van de Perswijn.  Dus absoluut veel wijn voor je geld.

De geproefde wijnen van Alvi's Drift?

Witte wijnen:

1. Alvi’s Drift 221 Chenin Blanc (nieuw in Nederland)

Mooie rijpe geur van nectarine, perzik, peer en vanille. Een gedeelte van het sap wordt vergist met wilde giststammen en rijpt vervolgens 12 maanden door op houten vaten, waarbij de “lie” regelmatig wordt opgeroerd. Hierna volgt er een blend met het gedeelte dat niet op hout is vergist en gerijpt! Hierdoor is de wijn in de mond vol, rijp, en voldoende fris tegelijk. (link)

2. Albertus Viljoen Chenin Blanc (premium range)

Alleen de beste druiven worden voor deze premium wijn gebruikt. Complexe geur met ook hier nectarine, perzik en toast. Rijke, romige, zachte en “eeuwigdurende” smaak met o.a. rijp fruit en bescheiden vanilletonen. Alvi’s favoriete druif in optima forma: Chenin Blanc geeft volgens hem meer en “rijper” fruit in de smaak dan bijvoorbeeld Chardonnay. Wat een wijn! Internationaal veelvuldig onderscheiden. 

Rode wijnen:

3. Alvi's Drift 221 Special Cuvee (nieuw in Nederland)

En rijp moet het zijn van Alvi. Rijp fruit met pruimen, kersen, maar ook zoethout en kruiden. Zachte tannines en perfect in balans. Heerlijke nieuwe wijn gemaakt van 7 verschillende druiven (o.a. Shiraz, Cabernet, Pinotage, Grenache…) Elk ras wordt apart gevinifieerd Een deel rijpt op vaten van Frans en Amerikaans eikenhout. De rest in roestvrijstalen tanks. De blend zorgt voor een zeer smaakvolle en elegante wijn met een lange fruitige afdronk. Heerlijk!

4. Alvi’s Drift Reserve Drift Fusion

22 maanden houtrijping! Verrassende blend van Cabernet, Pinotage, Shiraz en Petit Verdot. Vol met rijpe bramen, pruimen, cassis (van de Cabernet Sauvignon) en ingetogen vanilletonen. Bewaarpotentie: zo’n 5-8 jaar. 

5. Albertus Viljoen Bismarck.

“Big Wine named after a Big Dog”. Met deze woorden introduceert Alvi de wijn. En dat is die zeker. Gemaakt van (vooral) Shiraz, Cabernet, Pinotage en Petit Verdot. Na de fermentatie volgt een rijping van 22 maanden op Frans en Amerikaans eikenhout. In het glas vol, maar elegant met kenmerkende Shiraz tonen van (zwart fruit) en peper. 

6. Verreaux Pinotage

Het vlaggenschip van Alvi’s Drift. Vernoemd naar Pierre Jules Verreaux (Franse natuuronderzoeker) en voorzien van een schitterende Arend (Black Eagle) op het etiket. Maar het gaat om de inhoud, en die is vlaggenschip waardig. Alleen de allerbeste druiven worden gebruikt. Een wijn zonder compromissen, in kleine volumes geproduceerd. Na fermentatie volgt ook hier nog een rijping van 22 maanden op houten vaten. Pinotage in optima forma. 

Door Alvi wel eens stiekem wel tussen een proeverij met top Shiraz wijnen gezet, en je raad het al…………

Een mooie middag met een goed georganiseerde masterclass en een prima gelegenheid om dit fantastische wijnhuis en haar wijnen beter te leren kennen.

Terug