Wat weet jij van Libanese wijnen?

Wat weet jij van Libanese wijnen?

Dat is de vraag die ik mezelf ook stelde toen ik de uitnodiging voor de proeverij van 28 mei jl. ontving. Eigenlijk niet zo heel veel. Natuurlijk zijn Chateau Musar en wat andere huizen bekend, maar hoe zit het met de rest? Verder vertoonde mijn historisch besef ook nogal wat gaten. Vandaar allereerst wat droge feiten op een rij.

Over Libanon • Libanon is onafhankelijk sinds 1943, en vinden we ingeklemd tussen Syrië aan de Noord- en Oostgrens, en Israël in het Zuiden. En wat voor de wijnbouw ook belangrijk is: Mediterraan.
• Een relatief klein land (afstand van Noord naar Zuid is ca. 220 km) met zo’n 4 miljoen inwoners.
• Een echte smeltkroes van religies.
• Van 1975 tot 1989 was het land verwikkeld in een burgeroorlog.
• Na de crisis met Israël (2006) en interne “strubbelingen” (2006-2008) zijn er in dit jaar voor het eerst sinds 2009 weer verkiezingen uitgeschreven die hopelijk voor wat meer rust en stabiliteit gaan zorgen.

• Veel Libanezen hebben het land in de loop der jaren verlaten en hebben zich elders gevestigd. Er wonen bijvoorbeeld meer Libanezen in Brazilië dan in Libanon zelf. 

Libanese wijnen en de verschillende gebieden

“We make wine, not war” is het verfrissende uitgangspunt waarmee de nieuwe generatie wijnmakers in Libanon aan de slag is. Met dit enthousiasme en de ervaring van meer dan 6.000 jaar wijn maken staat een groei niets in de weg. Export, nu naar 33 landen, biedt kansen, en ook een groei van de binnenlandse consumptie van wijn (in plaats van arak). Na veel extra aanplant halverwege de jaren negentig, is er nu zo’n 2.000 hectare bestemd voor wijnbouw. Dit is verdeeld onder de ca. 40 wijnbedrijven en levert elk jaar zo’n 8 miljoen flessen op. Meer rood dan wit, maar door de stijgende vraag naar wit en rosé zal die verhouding veranderen.

Overigens is de prijs van een stuk land aanzienlijk. Alleen al vanwege deze reden zal een fles wijn uit Libanon nooit in het hele voordelige prijssegment kunnen zitten. En dit hoeft gelukkig ook niet. Wat ik geproefd heb, zowel wit als rood, is in balans en heeft een prima prijs/kwaliteit verhouding. Naast de vele internationale druivenrassen zie je ook steeds meer wijnen gemaakt van de eigen druiven. Obeidy, Merwah en bijvoorbeeld Zawtarani (rood) worden als enige druif, of in een blend met andere druiven op de markt gebracht.

Druivenrassen die we allemaal kennen en het meest voorkomen in Libanon zijn: Cinsault, al meer dan 150 jaar verbouwd in Libanon, Cabernet Sauvignon. Carignan en Grenache. Voor wit zijn dit: Ugni Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonnay en Viognier.

De verschillende gebieden:

Libanon is grofweg te verdelen in 4 verschillende wijngebieden. Deze zijn (deels) verschillend wat betreft bodem, microklimaat, en waterhuishouding. Een officiële classificatie en indeling naar herkomst is er nog niet.

1. Noord-Libanon/Batroun

2. Mount Lebanon (west)

3. Zuid-Libanon

4. Bekaa Vallei (oost)

Hierbij zijn Batroun en de Bekaa Vallei de belangrijkste regio’s en verantwoordelijk voor het grootste deel van de productie. In de Bekaa Vallei is het in de groeiperiode droog met warme dagen en  afkoeling in de nacht. De bergen ten westen en ten oosten zorgen bovendien voor voldoende (smelt) water. Verder is de bodem zeer rijk aan kalksteen, en we weten dat bepaalde eigenschappen van kalksteen voor de wijnbouw (zie o.a. in Chablis, Bourgogne, Champagne, Sherrygebied en Zuid-Australië) belangrijk zijn. Verder draagt kalksteen voor ons als wijndrinker ook bij aan de waardering en beleving van bepaalde wijnen.

Witte wijn afkomstig van kalkrijke bodems worden vooral gekenmerkt door hoge zuren, “mineraliteit”, hoog alcoholgehalte, finesse en elegantie. Rode wijn van kalkrijke bodems worden getypeerd door kracht, goede structuur, finesse, elegantie en frisheid. Samengevat: een schitterend gebied met uitstekende omstandigheden voor het produceren van prima wijnen.

Het Noorden van Libanon (Batroun) ligt aan de westkust. Dit betekent veel invloed van de zee. In dit wijngebied hebben zich op dit moment 8 wijnbedrijven gevestigd. De wijngaarden liggen op 400-1.300 m hoogte en sommige hebben uitzicht op de zee. Andere liggen weer wat meer landinwaarts. De bodem bestaat hier vooral uit kalksteen en klei. Kortom veel mogelijkheden voor verschillende typen en soorten wijn.

Na deze aangename kennismaking met wijnland Libanon is mijn conclusie dat er voldoende kwaliteit en drive aanwezig is om de export verder uit te breiden en de wijnen bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Libanese bewoners van andere export landen zijn hierbij misschien handig als vertrekpunt en maar zeker niet de enige doelgroep.

Zomaar wat heerlijke wijnen:
Wit: Domaine Wardy, Obeideh. En altijd, ongecompliceerd maar lekker: Château Ksara Blanc de Blancs

Rood: Chateau Heritage Syrah/Cabernet en Hochar Père et Fils (Cinsault, Grenache en Cabernet)

Kies de volgende keer eens voor een wijn uit Libanon!

 Terug