Wat weet jij van Provence rosé?

Wat weet jij van Provence rosé?

Wat weet je natuurlijk al lang van de Provence? Waar ligt het en waarom komen we hier zo graag?

Dit zonovergoten gebied ligt in de Zuidoosthoek van Frankrijk. Steden waar je vast bent geweest of van hebt gehoord zijn: Aix-en-Provence, Arles, Avignon, Cannes, Marseille, Nice en Saint-Tropez.

Maar ook bekend en bijzonder geliefd vanwege Van Gogh, Cézanne, Matisse, Picasso, de Provençaalse keuken, Lavendel, de Mistralwind en de warme zomers (met zo’n 2.800 zonuren per jaar, dat is meer dan in bijvoorbeeld Californië!). En om het plaatje nog aantrekkelijker te maken: zachte winters en weinig regen. Kortom het is hier prima toeven.

Wat weet je van de Provence rosé? 

 - De bekende namen: MIP, AIX, MED, OTT en met iets meer letters: MIRAVAL en RIMAURESQ.

- Specialist in rosé.

In de Provence ligt de focus al sinds mensenheugenis op het produceren van droge rosé wijnen. Zo’n 80% van de productie bestaat ook uit rosé. De kennis en ervaring die men in dit gebied heeft opgedaan is moeilijk te evenaren, vooral ook omdat het maken van een goede, droge rosé moeilijker is dan het maken van een witte of rode wijn.

- De Provence is een uniek gebied.

Met haar extreme hitte, diversiteit aan terroir (er bestaan meerdere gebieden met een grote variëteit in klimaat en geologische karakteristieken) en de aanwezigheid van de mistral die zowel een positieve als negatieve invloed heeft op de wijnbouw. De omstandigheden zijn zeer goed voor het bedrijven van biologische en biodynamische wijnbouw.

-De druiven.

De blauwe druiven die je het meest tegenkomt zijn: Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvèdre, Tibouren en Carignan. Als eerste zijn dit natuurlijk druiven die goed bestand zijn tegen de hitte.

Kenmerken van genoemde druiven:

1. Grenache: is de basis van menig rosé, zorgt vooral voor aroma en body (ook alcohol). Heeft verder een dunne schil, weinig kleur.

2. Cinsault, zorgt voor fruitigheid, elegantie en frisheid

3. Syrah zorgt voor sap, kracht, kruidigheid en kleur.

4. Mourvèdre, kan het beste tegen de hitte. Zorgt voor structuur, kleur, kruidigheid en tannine.

5. Tibouren: licht, veel geur (exotisch fruit en “draagt” ook goed de typische geur van *garrique)

* De geurstoffen van de lokale planten uit dit deel van Frankrijk worden overgedragen op de schil van de druiven en zo ontstaat garrigue.
6. Carignan, productieve druif, doet het goed in een warm klimaat: veel tannine, kleur en structuur.

 

Hoe wordt Provence rosé gemaakt?

Na het binnenhalen van de oogst worden de druiven allereerst gewassen. Een deel van de wijnboeren kiest er hierna voor om de druiven te ontstelen. Gevolgd door het kneuzen van de druiven, wat een zeer belangrijke fase is in het maken van een goede wijn.

1. Kiest de wijnboer voor een lichtgekleurde rosé dan volgt er, na enkele uren koude schilinweking, voor de extractie van aroma’s en kleur, direct het persen. Het proces hierna is gelijk aan het maken van een witte wijn. De meeste rosé’s uit de Provence hebben deze lichte kleur, en moeten het vooral hebben van een frisse, fruitige, sappige en droge smaak. De manier van rosé maken is zeer onderscheidend t.o.v. de rest van de wereld. Dit zijn alleen meestal geen wijnen om heel lang te bewaren. Jong drinken dus.

2. De wijnboer kan er ook voor kiezen om een iets donkerder rosé te maken. Dit doet hij door de wijn te laten “bloeden” (saignée). De druiven worden gekneusd en gaan samen met het sap voor één of anderhalve dag in de gistkuip. Aan de beginfase van de fermentatie laat de wijnmaker een deel van het sap aflopen. Deze zogenaamde Saignée levert roze tot lichtrood sap op, wat vervolgens zonder de schillen en pitten vergist tot rosé.  Bij minderrijpe druiven is er sowieso wat meer tijd nodig. 

Wat eten we erbij? 

De frisse, knisperende smaak van een Provence rosé past niet alleen goed bij de Provençaalse keuken, maar ook bij talrijke kruidige, smaakvolle gerechten uit andere delen van de wereld. Wil je een rosé advies bij jouw maaltijd, stuur dan een mail naar: info@amazinggrapes.nl.

Santé.Terug