Welke invloed heeft de bodem op de kwaliteit en smaak van een wijn?

Welke invloed heeft de bodem op de kwaliteit en smaak van een wijn?

Welke invloed heeft de bodem op de kwaliteit en smaak van een wijn?

Als eerste bepaalt de bodem voor een heel groot deel of er wijn verbouwd kan worden. Hierbij is de structuur en samenstelling van de bodem, de temperatuur en de “waterhuishouding” belangrijk.

Een vruchtbare of onvruchtbare bodem?

De meeste kwaliteitswijnen komen van weinig vruchtbare bodems die ook redelijk goed waterdoorlatend zijn. Dit zorgt voor een beperkte groei van de wijnrank. Over het algemeen zijn er dan minder druiven, maar wel gezonde en rijpe druiven. Verder wordt de kwaliteit van de wijn in dat jaar ook bepaald door klimaat, temperatuur, druivensoort en de keuzes die de wijnmaker maakt.

Er natuurlijk komen er ook prima wijnen van zeer vruchtbare en soms geïrrigeerde bodems.

Welke bodemtypes kennen we?

1. Kiezelbodem: veel kiezels en steentjes
- Heeft vooral effect op de temperatuur en waterhuishouding van de bodem.
2. Zandbodem: tot diep in de bodem zandhoudend
- Invloed op de smaak: elegante, aromatische wijnen met minder tannine.
3. Klei houdende bodem: Rijk aan klei (en leem)
- Invloed op de smaak: Stevige wijnen, veel body en kleur.
4. Leem houdende bodem (heel vruchtbaar, dus goed snoeien is belangrijk)
- Invloed op de smaak: minder body en kleur.
5. Kalkhoudende bodem: veel water en calciumcarbonaat
- Invloed op de smaak: bij kalkhoudende bodems wordt vaak een relatie gelegd met de kwaliteit van de wijn.

- Over het algemeen wordt er bij wijnen van een kalkrijke bodem gesproken over: meer body (alcohol) zuren, finesse en elegantie.

Vanzelfsprekend geven alle omschrijvingen een vereenvoudigd beeld van de werkelijkheid. De meeste bodems zijn namelijk een mengsel van bijvoorbeeld kalk, klei en zand.

Hoe is dat bijvoorbeeld in de Bourgogne?

De beste wijngaarden liggen in de Bourgogne op klei en kalkbodems. Het gaat hier net te ver om de geologische geschiedenis en opbouw van dit gebied te behandelen, maar in de Bourgogne bestaat de bodem vooral uit kalksteen en mergel. Zo heeft de Chardonnay een voorkeur voor mergel (is deels kalkhoudend). De Pinot Noir houdt van kalksteen met eventueel wat klei.

Graag verwijzen we als laatste naar een uitspraak van Kees van Leeuwen: wijnbouwprofessor in Bordeaux. Hij geeft aan dat de verschillende wetenschappers het er inmiddels over eens zijn dat de beste bodem voor wijnbouw, en voor de uiteindelijke kwaliteit van de wijn, zorgt voor een beperkte groei van de wijnrank en voor een beperkte oogst. Verder zorgt een tekort aan water op het juiste moment en een beperkte beschikbaarheid of tekort aan stikstof voor een beperkte groeikracht en dragen zo bij aan het eindresultaat: een goed glas wijn.

Terug