Filter producten

Filters
Prijs
Druif


Aanbieding
Past goed bij


Smaakprofiel
Biologisch
Land

Weergave
Sorteren op
Zolo Viognier
€ 9,99

Zolo Viognier

Volle en aromatische neus: rijpe perzik, abrikoos en exotisch fruit. De smaak is vol droog met perziken, abrikozen, citrus en tropisch fruit. Zeer geschik te schenken bij vis- en wit vlees gerechten.

Drouhin Laforet Bourgogne Chardonnay
€ 14,50

Drouhin Laforet Bourgogne Chardonnay

Bekroond met: Jaargang 2014 kreeg een 8,5 in de Grote Hamersma

Wijn met een intens heldere goudgroene kleur, is zeer aromatisch, vol, levendig en fruitig en kenmerkt zich door frisse en knisperende tonen met aroma's van amandel. Lekker als aperitief en bij gevogelte en een carpaccio van zalm. Deze witte Bourgogne wijn is perfect als je een flinke houtgelagerde chardonnay te zwaar vindt en een sauvignon blanc te fris. Deze wijn zit er mooi tussenin.

Arboleda Chardonnay
€ 16,99

Arboleda Chardonnay

Bekroond met: Decanter Wold Wine Awards : 95/100, jaargang 2016

Een strogele wijn met citrusaroma’s zoals limoen en sinaasappel. Deze aroma’s zijn vermengd met tropische fruittonen van mango en ananas in combinatie met witte bloemen. De smaak is mineralig en verfrissend. Lekker bij: gerechten die hoog op smaak zijn, kreeft, e.d.

Trimbach Riesling
€ 14,25

Trimbach Riesling

Een klassieke wijn met een delicaat bouquet en een mooie balans tussen het droge karakter, de verfijnde fruitigheid en de natuurlijke zuren. De wijn is fris en strakdroog met een zuivere smaak en fruitige afdronk. Lekker bij vis, sushi/sashimi, (wit) vleesgerechten, varkensvlees, zuurkoolschotels en de Aziatische keuken.

Trimbach Riesling Réserve
€ 19,95

Trimbach Riesling Réserve

Bekroond met: 91 punten Winespectator

De “Réserve” is de wijn die na een rigoureuze selectie van volledig rijpe druiven, afkomstig uit de directe omgeving van Ribeauvillé, tot stand komt. Veel structuur en smaak. Een duidelijk verschil met de iets toegankelijker "classic" Riesling. Deze wijn is prachtig zuiver en heeft zeer aangename zuren. In de neus herkennen we veel wit fruit. Lekker bij: zuurkool, gegrilde of gerookte vis en (wit) vleesgerechten.

Very Viognier
€ 8,99

Very Viognier

Helder, lichtgoud van kleur met een heerlijk florale neus (kamperfoelie, acacia). In de mond een verbazingwekkende balans tussen frisheid en de smaak van witte perzik, peer en citrus. Heerlijk als aperitief of met gerookte zalm, forel, kip met een romige saus of een verse geitenkaas salade.

Trimbach Pinot Blanc
€ 11,95

Trimbach Pinot Blanc

Een wijn die zorgt voor puur plezier! Droog, sappig en mooi in balans.

Phebus Torrontes
€ 6,85

Phebus Torrontes

Deze lichtgele wijn heeft zeer delicate aroma's van witte bloemen, lychees en tonen van limoen. dit alles geeft de wijn een zomers tintje. De wijn is elegant en goed in balans.

Waarin verschilt witte wijn van rode wijn?

Sorry, even wat theorie!

Ten eerste is het natuurlijk een feit dat er bij witte wijn uitsluitend druivensap wordt vergist, en geen steeltjes, pitjes, schillen e.d. Ook al zijn er wijnboeren die ook hele trossen, mits goed rijp, een tijdje mee laten gisten. 

De geur die een witte wijn in het glas kan hebben wordt alleen wel voor een deel bepaald door de stoffen die in de druivenschil te vinden zijn.  Vandaar dat het (eventueel) weken van de schillen, het persen en de onttroebeling van het sap bij het maken van een goede witte wijn zo belangrijk is.  

Bij witte wijn zijn deze handelingen in tegenstelling tot bij rode wijn juist bepalend voor het eindresultaat. 

Hierna wordt het sap vergist. Bij rode wijnen volgt dan nog vaak een melkzuurgisting (malolactique). De appelzuren worden hierbij omgezet in zachtere melkzuren. Bij witte wijnen, die het toch vooral moeten hebben van een aangename frisheid, het fruitige karakter en een aanstekelijk aroma, wordt dit daarom meestal achterwege gelaten. 

De meeste witte wijnen zijn nog steeds bedoeld om jong te drinken, dus tussen 1-3 jaar na de oogst. Vrij snel na de gisting wordt de wijn daarom op fles gebracht en verkocht. Alles om het fruitige en frisse karakter vast te houden. 

Bij witte wijn kan er voor worden gekozen om de wijn (deels) op houten vaten te vergisten en/of te laten rijpen. Dit heeft natuurlijk direct gevolgen voor de smaak en structuur van de witte wijn.  De witte wijn gist op houten vaten en blijft hier vervolgens ook op rijpen. Dat rijpen gebeurt op de gistresten. Door het rijpen en het rondroeren van de gistresten (batonnage) stabiliseert de wijn en versoepelt bijvoorbeeld ook de smaak. 

Witte Bourgognes zijn het voorbeeld van witte wijnen die wel een lagering op (nieuwe) houten vaten ondergaan. 

Tijd om de theorie te laten voor wat het is, en aan het werk te gaan. Veel plezier.