Alles over wijnproeven

Alles over wijnproeven

Mocht je binnenkort een leuke en leerzame wijnproeverij gaan organiseren of zelf een proeverij bijwonen dan volgen hierbij nog wat tips.

Mogelijke thema’s voor een wijnproeverij:

1.     Chardonnay zonder houtinvloed versus houtgerijpte Chardonnay.

2.     Een vergelijkende proeverij van 6 verschillende wijnen van de Pinot Noir druif.

3.     Een vergelijkende proeverij van 3 verschillende wijnen van de Verdejo druif.

4.     Merlot versus Cabernet

5.     Vergelijken van Tannine in rode wijn

6.     Syrah versus Shiraz

7.     Jonge wijnen van de Riesling druif versus Riesling op leeftijd.

8.     Etc

Kortom, er zijn meer dan voldoende mogelijkheden.

Wat is er belangrijk voordat de kurk of schroefdop eraf gaat?

1. Laat je niet beïnvloeden door een etiket of de vorm van een fles.

2. Vorm een eigen mening

3. Blijf vooral bescheiden.

Hoe proef je wijn?

De kleur

Kijk van bovenaf, recht in je glas. De kleur varieert naargelang het druivenras, terroir, vinificatie, maar ook de leeftijd. Een jonge rode wijn wordt gekenmerkt door een paarse, violetachtige tint. Een oudere wijn zal zich onderscheiden door een wat meer oranje kleur (dakpannenrood). Witte wijnen zijn weer meer goudgeel als ze al wat ouder zijn. Kijk verder of de wijn helder is en niet troebel. Troebel wil overigens niet zeggen: slecht.

Gratis "BottleSkin"

De kleur is zo belangrijk dat een geblinddoekte proever het beoordelen van de smaak en geur veel moeilijker afgaat dan wanneer hij de wijn gewoon kan zien. Doe bij een proeverij de voor iedereen onbekende wijn in onze “bottleskin”. Deze krijg je in Oktober gratis bij een bestelling van 12 flessen of meer. 

Hoe zijn de “benen”?

Kijk naar de ‘benen’ van de wijn. De benen? Ja, de benen. Wals de wijn in het glas en bekijk hoe de druppels over het glas naar beneden lopen. Hoe langer en langzamer ze lopen, hoe meer concentratie en alcohol de wijn heeft. Dit zegt overigens niets over de kwaliteit van de wijn.

Belletjes?

Wanneer we in onze wijn belletjes aantreffen, is het altijd koolzuurgas. Afhankelijk van de soort wijn is deze nauwelijks merkbaar of sterk aanwezig (mousserend)

Geur of de ‘neus’ van de wijn

Maak een ronddraaiende beweging met het glas en laat de wijn rondwalsen. Steek je neus kort in het glas en ruik. Probeer de geuren onder woorden te brengen door ze te vergelijken met andere, bekende geuren, zoals: kruiden, aarde, bloemen, vruchten of met geuren zoals: koffie, vanille en chocolade. Wat vinden de anderen? Ruikt de wijn zuiver en hoe “intens” is de geur van de wijn (de mate waarin de geur wordt waargenomen)?

Iedereen ruikt wel eens iets anders. Vaak zijn geuren persoonlijke associaties. Door erover te praten maak je het jezelf makkelijker. Herken je misschien een druivensoort? Door goed te ruiken leer je veel van een wijn.

Tot slot: de geur is belangrijk, en kan ook heel aangenaam zijn, maar is in wijn niet het belangrijkste. Geuren zijn vluchtig en deels maakbaar.

Smaak

Neem een flinke slok en laat de wijn rollend door de mondholte gaan, over de tong, en langs het gehemelte. Neem wat lucht mee naar binnen. Met wijn moet je juist slurpen. Zo komen de vluchtige stoffen in de wijn beter vrij. Maak een kauwende of smakkende beweging, dat is dé manier om de wijn te ontdekken.

Via onze tong nemen we de verschillende smaken waar: zoet, zuur, zout en bitter. Maar we nemen nog meer waar: koolzuurgas en bijvoorbeeld de hoeveelheid alcohol (branderigheid). Voelt je tong droog aan? Krijg je een stroef gevoel in je mond? Grote kans dat dit aan het tanninegehalte ligt. In welke mate dienen deze smaken zich aan? Dit kan bijvoorbeeld door een cijfer worden uitgedrukt (schaal van 1-5).

Afdronk

De afdronk is eveneens een kwaliteitskeurmerk. De afdronk is de geur- en smaakindruk van de wijn nadat de wijn is uitgespuwd of doorgeslikt. De beste wijnen laten een secondenlange indruk achter.

Schrijf op wat je allemaal hebt gezien, geroken, geproefd en gevoeld. Uiteindelijk gaat het erom wat jij vindt van de wijn. Dat bepaal jij.

Als laatste

Als je een proeverij organiseert of bijwoont, is het belangrijk dat je de tijd neemt en de wijnen uitspuugt. Doe je dat niet, dan wordt het lastig om na het zesde of achtste glas wijn nog een objectief, verstandig oordeel te kunnen geven. Neem ook wat water tussendoor, dat neutraliseert de smaak.

Stel nu je eigen proefpakket samen uit de door ons geselecteerde wijnen. De gratis proefplacemat helpt je bij het beoordelen van de wijnen. We kunnen deze uiteraard ook meesturen met je bestelling (A3 formaat).

Terug