Filter producten

Filters
Prijs
Weergave
Sorteren op
Er zijn geen producten aanwezig in deze categorie.

De Chardonnay druif

De bekendste, en meest aangeplante soort van alle witte druiven. De druif met heel veel liefhebbers, maar ook met felle tegenstanders. Komt in vele gedaanten. Is bijvoorbeeld de enige druif in Chablis en belangrijk als druif in Champagne. En ze zijn er van exorbitant geprijsde exemplaren tot aan in de actie aangeboden exemplaren in het schap van de plaatselijke super.

Voor de wijnboer is de Chardonnay vooral een productieve druif, en voor de wijnmaker perfect om zijn of haar kunsten te kunnen etaleren.

Welke stijlen Chardonnay zijn er?

Houtgelagerd: een volle “romige” stijl chardonnay met de geur en smaak van o.a. rijp fruit, noten, gebakken appel en vanille. Een fermentatie op houten vaten, de houtrijping en 2e (malolactische) gisting zorgen voor deze kenmerken. Een mooi voorbeeld is de heerlijke Aaldering Chardonnay

Niet houtgelagerd: een wat frissere stijl chardonnay met z’n referentie en oorsprong in de Chablis. Meer fruit en bloemige tonen in de geur en smaak. De zuurgraad is hierbij ook duidelijk meer aanwezig dan in de houtgelagerde exemplaren. Probeer deze wijn dan eens: Phebus Chardonnay

Mousserende wijn van chardonnay: deze stijl staat bekend onder de naam: Blanc des Blancs. De smaak varieert van heel rijk, naar elegant en fris.

Oorsprong van de Chardonnay druif

De bakermat ligt in de Bourgogne, maar van Australië tot Zuid-Afrika, overal wordt er Chardonnay verbouwd.

Serveertemperatuur

Een eenvoudige Chardonnay op 8-10 graden. Een rijke, romige Chardonnay bij voorkeur iets minder koud, op zo'n 13 graden. Hierdoor komen er meer aroma's vrij en dat komt de smaakbeleving ook ten goede.

Hoe lang kun je Chardonnay bewaren?

De meeste exemplaren zijn geschikt om maximaal 3-5 jaar te bewaren. Top Chablis en Bourgognes: 10-15 jaar

Ben je gek op Chardonnay of wil je verschillende wijnen gemaakt van de Chardonnay druif naast elkaar proeven, stel dan zelf je proefpakket samen met wijnen die door onze wijnproefclub zijn geselecteerd. Met de gratis verkrijgbare proefplacemat kun je zelf met buren, vrienden en andere wijnliefhebbers je eigen proeverij organiseren.