Filters
Prijs
Weergave
Sorteren op
Er zijn geen producten aanwezig in deze categorie.

Pinot Noir:

Pinot Noir is een vroeg rijpende druif met een moeilijk en heel grillig karakter. Alleen op de juiste plekken, en voor wijnboeren die van een beetje uitdaging en risico houden, geschikt. De beste Pinot Noir komt volgens velen nog altijd uit de Bourgogne.  De Grand Cru’s uit de Côte d’Or zijn niet te evenaren. Maar ook voor weinigen betaalbaar. Pinot Noir is vooral geen krachtpatser, meer een charmeur. Licht van kleur, vriendelijke tannines en fris fruit.

Welke geuren en smaken kent de Pinot Noir?

Veel voorkomende geuren zijn die van: aardbeien, kersen, frambozen en viooltjes. In jonge wijnen vinden we veel “fris” fruit: frambozen, aardbeien en kersen. De gerijpte exemplaren vertonen ook meer dierlijke en aardse tonen.

Oorsprong van de Pinot Noir:

De Bourgogne, met al sinds mensenheugenis aan kop de wijnen uit de omgeving van Gevrey-Chambertin, Morey St Denis, Vougeot, Vosne-Romanée en Corton (boven Aloxe-Corton). Meest bekende wijnen uit dit gebied zijn Romanée-Conti, La Tâche en Richebourg.

Schitterende wijnen gemaakt van de Pinot Noir (onder de naam Spätburgunder) komen er verder uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland (Blauburgunder), Oregon en Californië (VS). In Frankrijk wordt er verder in de Elzas ook prima Pinot Noir verbouwd. En als druif natuurlijk aanwezig in zeer veel Champagne.

Lekker bij:

Gerechten met paddenstoelen, fazant, (gekoeld) bij gegrilde zalm, wild, lamsvlees en gesmoorde kip.

Pinot Noir bewaren:

Niet zo lang als een goede Cabernet Sauvignon of Merlot. Maar beginnend bij 4 jaar en de betere exemplaren tot zo’n 8 jaar. Uiteraard zijn er ook hier weer uitzonderingen.

Hoe kun je Pinot Noir en wijn in het algemeen het beste bewaren?

Uitgangspunt is dat de wijnen die u gaat bewaren zich zullen ontwikkelen en in potentie beter moeten kunnen worden.

Temperatuur:

De ideale temperatuur is 10 tot 13 °C. Nog belangrijker is dat de temperatuur niet te veel schommelt.

Luchtvochtigheid:

De ideale luchtvochtigheid of vochtigheidsgraad ligt rond de 70%. De reden voor het aanhouden van deze luchtvochtigheidsgraad is dat de kurk vochtig genoeg blijft. Bij een te droge lucht droogt de kurk uit. Hierdoor kan er zuurstof in de wijn komen. De luchtvochtigheid mag ook weer niet veel hoger zijn, want bij een te hoge luchtvochtigheid heb je de kans dat er schimmels ontstaan.

Wijn bewaren in een schone omgeving:

De ruimte waarin de wijn ligt opgeslagen moet schoon zijn.

Wijn donker bewaren:

Het is belangrijk om wijn donker te bewaren, uit direct zonlicht en in een ruimte zonder UV licht. Onder invloed van licht gaan moleculen in de wijn verbinding met elkaar aan met als resultaat: ongewenste geuren en smaken.

Wijn liggend bewaren:

De stand van de fles wijn is belangrijk als de afsluiting een kurk betreft. De kurk mag niet uitdrogen omdat er dan zuurstof bij de wijn kan komen. De juiste stand van de fles met kurk is horizontaal liggend.

Ben je net zo gek als wij op Pinot Noir wijnen of wil je verschillende wijnen gemaakt van de Pinot Noir druif naast elkaar proeven, stel dan zelf je proefpakket samen met wijnen die door onze experts en liefhebbers zijn geselecteerd. Met onze gratis verkrijgbare proefplacemat kun je zelf met buren, vrienden en andere wijnliefhebbers je eigen proeverij organiseren.