Filters
Prijs
Druif
Aanbieding
Past goed bij
Smaakprofiel
Biologisch
Land
Weergave
Sorteren op
Arboleda Chardonnay
€ 16,99

Arboleda Chardonnay

Bekroond met: Decanter Wold Wine Awards : 95/100, jaargang 2016

Een strogele wijn met citrusaroma’s zoals limoen en sinaasappel. Deze aroma’s zijn vermengd met tropische fruittonen van mango en ananas in combinatie met witte bloemen. De smaak is mineralig en verfrissend. Lekker bij: gerechten die hoog op smaak zijn, kreeft, e.d.

Drouhin Laforet Bourgogne Chardonnay
€ 14,50

Drouhin Laforet Bourgogne Chardonnay

Bekroond met: Jaargang 2014 kreeg een 8,5 in de Grote Hamersma

Wijn met een intens heldere goudgroene kleur, is zeer aromatisch, vol, levendig en fruitig en kenmerkt zich door frisse en knisperende tonen met aroma's van amandel. Lekker als aperitief en bij gevogelte en een carpaccio van zalm. Deze witte Bourgogne wijn is perfect als je een flinke houtgelagerde chardonnay te zwaar vindt en een sauvignon blanc te fris. Deze wijn zit er mooi tussenin.

De Chardonnay druif

De bekendste, en meest aangeplante soort van alle witte druiven. De druif met heel veel liefhebbers, maar ook met felle tegenstanders. Komt in vele gedaanten. Is bijvoorbeeld de enige druif in Chablis en belangrijk als druif in Champagne. En ze zijn er van exorbitant geprijsde exemplaren tot aan in de actie aangeboden exemplaren in het schap van de plaatselijke super.

Voor de wijnboer is de Chardonnay vooral een productieve druif, en voor de wijnmaker perfect om zijn of haar kunsten te kunnen etaleren.

Welke stijlen Chardonnay zijn er?

Houtgelagerd: een volle “romige” stijl chardonnay met de geur en smaak van o.a. rijp fruit, noten, gebakken appel en vanille. Een fermentatie op houten vaten, de houtrijping en 2e (malolactische) gisting zorgen voor deze kenmerken. Een mooi voorbeeld is de heerlijke Aaldering Chardonnay

Niet houtgelagerd: een wat frissere stijl chardonnay met z’n referentie en oorsprong in de Chablis. Meer fruit en bloemige tonen in de geur en smaak. De zuurgraad is hierbij ook duidelijk meer aanwezig dan in de houtgelagerde exemplaren. Probeer deze wijn dan eens: Phebus Chardonnay

Mousserende wijn van chardonnay: deze stijl staat bekend onder de naam: Blanc des Blancs. De smaak varieert van heel rijk, naar elegant en fris.

Oorsprong van de Chardonnay druif

De bakermat ligt in de Bourgogne, maar van Australië tot Zuid-Afrika, overal wordt er Chardonnay verbouwd.

Serveertemperatuur

Een eenvoudige Chardonnay op 8-10 graden. Een rijke, romige Chardonnay bij voorkeur iets minder koud, op zo'n 13 graden. Hierdoor komen er meer aroma's vrij en dat komt de smaakbeleving ook ten goede.

Hoe lang kun je Chardonnay bewaren?

De meeste exemplaren zijn geschikt om maximaal 3-5 jaar te bewaren. Top Chablis en Bourgognes: 10-15 jaar

Ben je gek op Chardonnay of wil je verschillende wijnen gemaakt van de Chardonnay druif naast elkaar proeven, stel dan zelf je proefpakket samen met wijnen die door onze wijnproefclub zijn geselecteerd. Met de gratis verkrijgbare proefplacemat kun je zelf met buren, vrienden en andere wijnliefhebbers je eigen proeverij organiseren.