Filters
Prijs
Weergave
Sorteren op
Er zijn geen producten aanwezig in deze categorie.

Riesling Druif

Riesling is één van de meest veelzijdige druivenrassen ter wereld. Een enorme diversiteit aan wijnsoorten en –typen die van de rieslingdruif gemaakt worden: mousserende wijn, droge witte wijn, halfdroge witte wijn, edelzoete wijn van laat geoogste druiven (geheel of gedeeltelijk van overrijpe, door botrytis aangetaste druiven) en natuurlijk Eiswein (van gezonde, in bevroren toestand geoogste druiven). 

Dat dit mogelijk is, heeft alles te maken met het karakter van het druif en met de goede zuurgraad. Maar veruit de belangrijkste eigenschap die riesling zo boeiend maakt is zijn vermogen om de herkomst door te geven.

Oorsprong van de Riesling Druif

Koning in Duitsland. Al in de 19e eeuw werd Riesling het meest aangeplante druivenras van Duitsland. De Rheingau stond er helemaal vol mee en ook langs de Moezel, Mittelrhein, Nahe en in Rheinhessen was de aanplant aanzienlijk. Niet alleen in de Duitsland, maar ook in de Elzas en in Oostenrijk was de Riesling Druif een veel aangeplant ras.

Reputatieschade

In de jaren ’70 en ‘80 van de 20ste eeuw werden door allerlei oorzaken frisse, voordelige, zoetzure wijnen van de Riesling druif en soortgelijke wijnen van andere druiven enorm geliefd.

Hierna duurde het vrij lang voordat de negatieve associatie met de massawijnen van weleer, verdwenen was. Een samenwerkingsverband van betere Duitse wijnboeren die kwaliteit boven kwantiteit hebben verkozen, heeft sindsdien, met succes voor de promotie van deze topwijnen gezorgd.

Hoe smaakt de Riesling druif en welke typen zijn er?

De wijnen hebben in de geur en smaak vaak tonen van groene appel, limoen, bijenwas, jasmijn en petroleum (bij gerijpte exemplaren en wijnen uit warme gebieden). Verder vaak een licht prikkelend en natuurlijk fris smaakpalet.

De beste exemplaren komen uit de koelere gebieden in Duitsland: Moezel (Saar, Ruwer), Pfalz, Rheingau. Frankrijk: Elzas, Oostenrijk: Wachau. Italië: Alto Adige, Verenigde staten (New York, Washington) en Zuid-Australië.

Enkele karakteristieke voorbeelden van wijnen gemaakt van de Riesling Druif zijn, uit de Elzas: Riesling van Bott-Geyl en bijvoorbeeld uit Duitsland: Riesling Weingut Pfeffingen

Serveertemperatuur

10-12 graden

Hoe lang kun je Riesling bewaren?

Wijnen van de Riesling druif kunnen over het algemeen heel goed ouderen! Een goede riesling vraagt zelfs om wat geduld. De Clos Ste-Hune van Trimbach is hier een mooi voorbeeld van: een wijn die gegarandeerd 20 jaar blijft staan als een huis. De betere exemplaren zijn vaak langer te bewaren dan een witte bourgogne.

Welk Wijnglas is het beste?

De temperatuur en de vorm van het glas hebben wel degelijk een effect op de geur en smaakbeleving van een wijn. Er zijn wijnglazen verkrijgbaar die speciaal voor de Riesling en andere druiven zijn ontwikkeld, om zo elke type wijn optimaal tot z’n recht te laten komen.

Een algemene regel, naast persoonlijke voorkeur is:

Zorg voor minimaal drie soorten wijnglazen in huis

– Helder wijnglas, voorzien van een taps toelopende ruime kelk, op een (lange) steel voor rode wijn

– Wijnglas met dezelfde vorm als rode wijnglas maar kleiner voor witte- en rosé wijn

– Flûte voor mousserende wijn

 En nog belangrijker: schenk vooral niet te veel in.

Ben je gek op Riesling of wil je verschillende wijnen gemaakt van de Riesling druif naast elkaar proeven, stel dan zelf je proefpakket samen met wijnen die door onze experts en liefhebbers zijn geselecteerd. Met onze gratis verkrijgbare proefplacemat kun je zelf met buren, vrienden en andere wijnliefhebbers je eigen proeverij organiseren.