Filters
Prijs
Weergave
Sorteren op
Er zijn geen producten aanwezig in deze categorie.

Sauvignon Blanc of Chardonnay, that’s the question

De standaardvraag op menig terras is: wilt u Sauvignon Blanc of Chardonnay? Het grote verschil is dat de Sauvignon van nature wat frisser en lichter is, en over een stuivend aroma bezit. Een goede Chardonnay is in het algemeen droog, maar zachter, ronder en heeft meer body (en alcohol). Verder worden wijnen van de Chardonnay druif vaak gerijpt op houten vaten wat weer voor andere en meer complexe aroma’s zorgt. Begin gewoon met een Sauvignon en neem daarna een mooie elegante Chardonnay, waarom zou je kiezen?

Oorsprong

Bordeaux en vooral de Loire geldt als de bakermat van deze druif met de wereldwijd geliefde klassiekers: Sancerre en Pouilly-Fumé. Mooie wijnen uit deze streek vind je bijvoorbeeld ook in de Touraine met meestal een uitstekende kwaliteit voor een prettige prijs.

Maar de bekendste en meeste geliefde Sauvignons “nieuwe stijl” komen tegenwoordig uit Nieuw-Zeeland: intens, extravagant en sappig. In de begin jaren ’90 begint op het Zuidereiland het succesverhaal van deze bekendste en meest aangeplante druif van dit land. Marlborough staat sindsdien synoniem aan de beste Sauvignon Blanc die er te krijgen is.

Verder komen er prachtexemplaren uit bijvoorbeeld Spanje (Rueda), deze vaak in een blend met de Verdejo, Chili (Casablanca Valley) en Zuid-Afrika (Overberg/Westkaap). Kortom de Sauvignon Blanc vraagt om een gematigd klimaat en een koele regio, waarin de druif voldoende frisheid, elegantie en aroma’s kan ontwikkelen.

Sauvignon kan overigens prima alleen zijn, maar zoekt ook vaak gezelschap op van de Sémillon druif.

Serveertemperatuur

Wijnen gemaakt van de Sauvignon druif moeten “koelkast koud” geserveerd worden, en hiermee bedoelen we een graad of 7. Wijn zal in de hand of op tafel snel in temperatuur toenemen. Tussen de 7-9 graden komt de wijn optimaal tot zijn recht. Bij te koud serveren komen de, voor de Sauvignon zo kenmerkende aroma’s, niet volledig los en wordt het strakke karakter te veel benadrukt.

Sauvignon Blanc bewaren

De houdbaarheid van de meeste wijnen is zo’n 1-3 jaar. Langer bewaren kan wel, alleen moet je dan de vraag stellen: wordt de wijn er beter, complexer en aantrekkelijker van. Is het antwoord nee, dan gewoon na aanschaf niet te lang wachten met het nuttigen.

Hoe lang kun je Sauvignon Blanc bewaren na openen?

Met de kurk of schroefdop op de fles, in de koelkast, een dag of 2/3. Ziek wordt je niet van wijn, maar door de onvermijdelijke oxidatie zal de wijn, scherp en meer naar azijn gaan ruiken. Verder verliest de wijn snel veel van z’n fruitige karakter. Het beste is het gewoon om de wijn te proeven en zelf te beoordelen of het nog kan. Verder bestaat er natuurlijk de mogelijkheid om een wijn te vacumeren, door middel van een vacuümpomp. Hiervan zijn er inmiddels voldoende geschikte exemplaren op de markt. De houdbaarheid en frisheid van de wijn wordt in de meeste gevallen hierdoor zeker enige tijd verlengd, ook al zijn de ervaringen en meningen hierover nogal verdeeld.

Lekker bij

Lekker bij: heel veel. Als aperitief of in combinatie met: vegetarische gerechten, frisse salades, schaal- en schelpdieren, sushi, asperges, gegrilde vis en wat lichtere hoofdgerechten.

Proefpakket

Ben je gek op Sauvignon of wil je verschillende wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc naast elkaar proeven, stel dan zelf je proefpakket samen met wijnen die door onze experts en liefhebbers zijn geselecteerd. We hebben een speciale proefplacemat gemaakt die u gratis ontvangt, en kunt gebruiken om zelf met vrienden, buren en andere liefhebbers een proeverij te organiseren.