Filters
Prijs
Weergave
Sorteren op
Er zijn geen producten aanwezig in deze categorie.

Syrah of Shiraz?

Deze relatief kleine druif met veel kleur en tannine is als Syrah of Shiraz nagenoeg identiek. De wijnen in 9 van de 10 gevallen niet. Uiteenlopend van zeer exclusieve topwijnen uit de Rhône: Hermitage en Côte Rotie tot stevige, fruitige en “zwoele” Syrah wijn uit bijvoorbeeld Australië.

In de Rhône is de karakteristieke geur van een Syrah wijn die van zwarte peper. De betere wijnen zijn bovendien voorzien van voldoende frisheid. De beste Syrah wijnen wat betreft prijs/kwaliteit, komen uit de Crozes-Hermitage. Iets prettiger geprijsd komen er ook mooie exemplaren uit bijvoorbeeld de Languedoc.

Verder als Shiraz veel voorkomend in Australië. In de geur en smaak vertonen deze Shiraz wijnen wat meer chocolade tonen. Uitzonderingen zijn er altijd en de exceptionele Penfolds Grange (met een klein percentage, minder dan 8%, Cabernet Sauvignon) en de Hill of Grace van Henschke zijn hier voorbeelden van.

Penfold Grange

De historie van Penfolds begint in 1844, als de jonge Engelse dokter Penfold en zijn vrouw Mary het inmiddels roemruchte Magill Estate kopen om er wijn te maken als medicijn tegen bloedarmoede. Penfold's Grange is vernoemd naar de stenen boerderij uit de vroege dagen van het landgoed. Vandaag de dag is Penfolds het vlaggenschip van de Australische wijn. De wijn is zelfs een nationaal icoon. Penfold Grange wordt door vele wijn beoordelaars gezien als één van de beste wijnen in de wereld. De Grange wijnen zijn krachtige rode wijnen met veel concentraat van rood en zwart fruit en hebben een ongekend lang bewaarpotentieel. Penfolds wijnmaker Max Schubert, begon de productie van Penfolds Grange in 1951 met behulp van technieken die hij had geleerd tijdens zijn bezoeken aan de regio Bordeaux in Frankrijk. Sinds de eerste officiële presentatie van de wijn in competitieverband in 1960, heeft Penfolds Grange meer dan 50 gouden medailles ontvangen. Jaargang 2008 heeft als enige wijn ooit in Australië, de maximale 100 punten van zowel Robert Parker als van de Winespectator ontvangen. Kost per fles: minimaal € 300,-

Er worden in toenemende mate in Zuid-Afrika (bijvoorbeeld: Simonsig), Californië, Spanje en Chili hele mooie wijnen van de Syrah druif gemaakt.

Syrah met Viognier

Om de hele simpele reden dat de druiven toch al naast elkaar groeiden in de Côte-Rôtie (in de noordelijke Rhone), is dit gelukkige huwelijk tot stand gekomen. Wijnmakers in Frankrijk mogen de druiven (maximaal 20% Viognier) samen laten gisten, Ook al is dat tegenwoordig minder gebruikelijk dan vroeger. Australië heeft deze relatie op dit moment wel weer nieuw leven ingeblazen.

Viognier alleen, is een aromatische witte wijn met een bedwelmende kruidige, bloemige en (rijp) fruitige stijl. In combinatie met Syrah levert dit dezelfde ingrediënten op, en een wat zachter, ronder mondgevoel.

Smaakprofiel van Syrah wijnen

Vaak stevige, fruitrijke wijnen met in de geur aroma’s van: blauwe bes, pruim, tabak, chocolade en peper. De verschillen tussen de landen en streken waar de Syrah vandaan komt zijn groot.

Oorsprong van de Syrah 

Oorspronkelijk uit het noordelijke gedeelte van de Rhône in Frankrijk. In de zuidelijke helft van de Rhône wordt de Syrah ook aangeplant, maar dan vooral gebruikt om de wijnen uit dit gebied te ondersteunen (vaak in combinatie met Grenache en Mourvèdre)

Syrah bewaren

Een eenvoudige Syrah/Shiraz zo’n 3-5 jaar. De topwijnen uit bijvoorbeeld de Côte-Rôtie zo’n 15 jaar.

Ben je gek op Syrah of wil je verschillende wijnen gemaakt van de Syrah druif naast elkaar proeven, stel dan zelf je proefpakket samen met wijnen die door onze experts en liefhebbers zijn geselecteerd. Met onze gratis verkrijgbare proefplacemat kun je zelf met buren, vrienden en andere wijnliefhebbers je eigen proeverij organiseren. 

Ons totale assortiment inclusief de wijnen van de Syrah druif vind je hier https://www.amazinggrapes.nl/rode-wijn/89/49/