Filters
Prijs
Weergave
Sorteren op
Er zijn geen producten aanwezig in deze categorie.

Chardonnay of Viognier?

Wij vinden ze eigenlijk wel wat op elkaar lijken. De overeenkomst is dat Chardonnay en Viognier beide voor prachtige, volle en zachte witte wijnen kunnen zorgen. 

En de verschillen?

Waar de Chardonnay makkelijk rijpt op een eikenhouten vat, is dat voor de Viognier een uitzondering. De geur en smaak van een goede Viognier is gevuld met bloemen, abrikozen en perziken, vaak ook wat zoeter, mede door het gemiddeld hogere alcoholpercentage.

En de complexiteit en finesse die een mooie Chardonnay uit bijvoorbeeld de Bourgogne heeft, is voor de Viognier nog niet te evenaren. Of misschien heb jij voorbeelden van wijnen die dat wel tonen?

Kenmerken van de Viognier druif

Lange tijd vergeten; in de hoek gezet. Nu veelgevraagd en meer geproduceerd. Tot halverwege de jaren tachtig nauwelijks aangeplant, en het vermelden nog niet waard. Destijds ook bijna exclusief uit de Rhône afkomstig. 

De druif met een hedonistische persoonlijkheid: een verleidelijk aroma, veel sap en veel body. Gebotteld genot!

Helaas zit er nog wel veel kaf onder het koren: slechte, vaak te goedkope exemplaren leveren een geparfumeerde, cosmetische en onnatuurlijke geur op, gecamoufleerd door veel alcohol.

Een goede wijn gemaakt van de Viognier druif heeft de geur van bloesem, kamperfoelie, rijpe perzik, mango en heeft daarnaast voldoende balans en frisheid. Maar het blijft wel een lastige en veeleisende druif voor de wijnboer.

Oorsprong van de Viognier druif. 

Lange tijd de enige druif in de Condrieu, waarvan bijvoorbeeld La Doriane van Guigal een perfecte uitvoering is. Als je ooit in de gelegenheid bent…  Chateau-Grillet is ook het vermelden waard en verbouwd als kleinste wijngebied in de Rhône alleen maar Viognier. 

Op dit moment komen er uit het zuiden van Frankrijk veel wijnen gemaakt van de Viognier. Verder heb je vast wijnen uit Zuid-Afrika geproefd. Een mooi voorbeeld is Viognier Alvi's Drift .Verder heeft het bekende wijnhuis Fairview in Zuid-Afrika een voortrekkersrol gespeeld. En niet te vergeten uit Chili, Californië en Australië (met Yalumba als pionier).

De Viognier wordt in toenemende mate geblend met andere druivenrassen: Chardonnay, Marsanne, Roussanne, en naar goed Frans gebruik als “steundruif” toegevoegd aan rode wijnen!

Viognier is lekker bij:

Curry, Thais en Aziatisch eten, Sushi. Door de wat lagere zuurgraad van de Viognier wijnen is deze dus zeer goed te combineren met wat pittiger gerechten.

Serveertemperatuur van Viognier

De temperatuur bij inschenken zo’n graad of 8-10.

Viognier bewaren

De meeste wijnen van de viognier druif (uitgezonderd Condrieu) worden niet beter bij lang laten liggen. Tussen de 3-5 jaar is de wijn op z’n best.

Ben je gek op wijnen van de Viognier druif of wil je verschillende wijnen gemaakt van de Viognier druif naast elkaar proeven?  Stel dan zelf je proefpakket samen met de wijnen die door onze wijnproefclub zijn geproefd en geselecteerd .

Met onze gratis verkrijgbare proefplacemat kun je zelf met buren, vrienden en andere wijnliefhebbers je eigen proeverij organiseren.